Мрежен дизајн, имплементација и поддршка

Од дизајн и архитектура до имплементација и поддршка, Smart Solutions знае како да направи вашата мрежа да работи за вашиот бизнис.

Дизајнот започнува со основите, од кои едната е да се осигура дека вашата мрежа ќе има соодветен пропусен опсег за да ги задоволи збирните потреби на сите што ќе ја користат.

Дали имате графички дизајнери кои треба да преместуваат големи датотеки и  имаат специфични потреби за складирање и правење на резервни копии? Што е со работните групи кои користат апликации за соработка? Што е со теренската продажна сила на која и треба далечински пристап? Исполнувањето на овие барања, и многу повеќе, мора да се земе предвид во процесот на дизајнирање.

Тесно поврзана со дизајнот е мрежната архитектура. Архитектурата се занимава со предвидување на потенцијалните пречки за протокот на податоци. На пример, во големите мрежи како што се големите корпорации, интернет-врската може да стане тесно грло. Во овој случај, поставувањето на прокси-сервер за кеширање (локално кеширање на често пристапувани веб-страници) може значително да ги подобри перформансите. Така, оддел од 30 вработени кои сите одат на иста веб-страница може да пристапат до неа со брзина на етернет наместо со брзина на WAN.

Архитектурата на мрежата исто така треба да биде спремна за неуспех. Мрежата треба да има вградено редунданција, така што ако откаже некој уред, мрежата сè уште да може да функционира. Степенот на потреба од редунданција е директно поврзан со тоа како вашиот бизнис ја користи мрежата. Општо земено, колку подиректно проблемите во мрежата влијаат на приходите, толку повеќе е неопходна редунданција.

Мрежниот дизајн и планирањето на архитектурата бараат сеопфатно познавање на хардверот, стандардите и протоколите, опциите за конфигурација и најдобрите практики. Нашиот пристап е да се увериме дека разбираме што се очекува да поддржи мрежата, вклучително и апликации кои се критични за мисијата, а потоа да избереме соодветна опрема, правилно да ја конфигурираме и темелно да ги тестираме нејзините перформанси.

Постојат многу други потенцијални компоненти на мрежата, вклучувајќи:

  • Хардверски и софтверски виртуелни приватни мрежи (VPN)
  • Безжичен пристап
  • Безбедност, вклучувајќи хардверски и софтверски заштитни ѕидови
  • Антивирусна заштита за сервери, сервери за е-пошта и работни станици
  • Политики за физички пристап
  • Процедури за резервна копија и поврат на податоците

Smart Solutions се справува со делот за обработка на податоци од компјутерските мрежи, но исто така ние се справуваме и со каблите. Како што мрежите растат во сложеност, станува клучно да се поврзе сè на уреден начин. Нашиот стручен тим за кабли прави комплексноста да изгледа едноставно!

Без разлика дали вашата мрежа има два компјутера во една просторија или стотици корисници низ една деловна зграда, ние го имаме искуството и техничките вештини потребни за да се поврзе сето тоа заедно! Индустриските стандардни кабли и конектори значат дека вашата мрежа останува поврзана. Внимателно нарачаните и означени кабли ви заштедуваат време кога е во прашање промена или надградба на мрежата!

Тимот за каблирање на Smart Solutions се справува со кабли за податоци (CAT5E, CAT6, CAT7  оптички влакна), како и кабли за гласовни и конвергентни системи. Работиме брзо и ефикасно, а штом ќе завршиме, единствените знаци дека некогаш сме биле таму се скриени во ѕидовите, таваните и телефонските плакари и серверските простории!

Без оглед на тоа колку е голема вашата организација или колку се сложени потребите на вашата мрежа, Smart Solutions има визија, искуство и техничка експертиза за да ја усогласи вашата мрежа со вашиот бизнис.